A9 TV Canlı Yayın

31 Ocak 2012 Salı

Keskin Gece Görüşüne Sahip Kedi Gözleri

  • Kediler, dünyayı nasıl algılar?
  • Dünyayı görme, algılama biçimleri niçin insanlardan farklıdır?

    Kedilerin gözlerindeki yaratılış özellikleri, Yüce Allah’ın yaratmasındaki mükemmelliği ortaya koyan delillerden biridir. Rabbimiz kedilerin gözlerini, bu canlıların ihtiyacına uygun kontrol ve koordinasyon özelliklerine sahip olarak benzersiz bir uyum içinde yaratmıştır. Bir ayette Allah’ın yaratışındaki kusursuzluğa şöyle dikkat çekilmiştir:

    “O Allah ki, yaratandır, (en güzel biçimde) kusursuzca var edendir, ‘şekil ve suret’ verendir. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O’nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.” (Haşr Suresi, 24)

    Kedilerin Gece Görüşleri Çok Kuvvetlidir

    Kediler yeşil, mavi ve kırmızı renkleri kolaylıkla ayırt edebilirler. Fakat gözlerinin asıl üstün özelliği gece görüşüne uygun olarak yaratılmış olmasıdır. Kedilerin göz kapakları geceleri iyice açılır. Böylece ışığın azaldığı ortamlarda gözün renkli tabakası iris, gözbebeğini genişleterek (gözün yaklaşık olarak %90’ınından fazlasını kaplar) daha fazla ışıktan yararlanmasını sağlar. Işığın çok olduğu ortamlarda ise retinanın korunması için bu sistem tam tersi biçimde çalışır, pupilla daralır ve ince bir çizgi haline dönüşür.

    Kedilerin gözlerinde insanlarda bulunmayan bir tabaka vardır. Retinanın hemen arkasında bulunan bu tabaka ışığı yansıtır. Katmana düşen ışık geri yansıtıldığından retinadan iki kere ışık geçmiş olur. Böylece kediler çok az ışıkta, insan gözünün göremeyeceği çok karanlık ortamlarda bile gayet iyi görürler. Karanlıkta ışık tutulduğunda kedilerin gözlerinin parlamasının nedeni de bu katmandır. Katman, ışığı yansıtan tapetum lucidum kristallerinden oluşmuştur. Bu kristaller sayesinde, gözün arka kısmına düşen ışık yeniden retinaya yansıtılır. Retinaya geri yansıtılan ışığın bir kısmı mercekten geri döner ve gözlerin gece parlamasına neden olur. Bu yapı sayesinde, karanlıkta gözün alabildiği ışık miktarı arttırılmış, daha doğrusu mevcut ışıktan daha fazla yararlanılmış olur. Bu nedenle de, kediler karanlıkta daha iyi bir görüşe sahip olur. Bu bir biyolüminesans olayı değildir, çünkü ışık hayvanın kendisi tarafından oluşturulmaz, sadece ışığın geri yansımasının bir sonucudur.

    Kedilerin karanlıkta iyi görmelerinin bir başka sebebi de retinalarında koni hücrelerinden çok çubuk hücrelerinin bulunmasıdır. Bilindiği gibi çubuk hücreler yalnızca ışığa karşı duyarlıdır. Yani nesnelerden gelen ışığa göre ancak siyah-beyaz bir görüntü oluştururlar. Fakat az ışıkta bile görev yapabilecek kadar duyarlıdırlar.

    Allah’ın kediler için yarattığı bu özel göz sistemleri sayesinde tüm kedigiller geceleri rahatlıkla avlanabilirler. Görüldüğü gibi Allah her canlı için yaşadığı koşullara ve beslenme ihtiyaçlarına göre en uygun göz çeşidini yaratmıştır. Kedilerin gözleri de kendi ihtiyaçlarına yönelik olarak yaratılmış farklı yapı ve özelliklere sahiptir. Bu Allah’ın yaratma sanatının eşsiz örneklerinden biridir. Rabbimiz’in örneksiz yaratma ilmi bir ayette şöyle haber verilmiştir:

    “Gökleri ve yeri (bir örnek edinmeksizin) yaratandır. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca “Ol” der, o da hemen oluverir.(Bakara Suresi, 117)

    Kedilerin Görüş Açıları Çok Geniştir

    Kedilerin karanlıkta mükemmel görme yeteneğine ilaveten görüş açıları insanlarınkinden çok daha geniştir. İnsanların görüş mesafesi 160 dereceyle sınırlanırken, kediler 187 dereceye kadar oldukça net görürler. Bu özellikleri ile tehlikeleri kolaylıkla fark edebilirler. Gözün bu özelliği Allah’ın sanatının, yarattığı canlılar üzerinde farklı şekillerde tecelli etmesinin bir başka örneğidir. Kuran’da da bildirildiği gibi bu yaratılış özellikleri müminler için bir ibret (ders) kaynağıdır:

    “Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır...” (Nahl Suresi, 66)

    Kedilerin Göz Yapıları İnsanlardan Farklıdır

    Kedilerin gözlerinde, göz kırpma zarı denilen üçüncü bir göz kapağı vardır. Bu zar şeffaftır ve gözün bir yanından diğer yanına doğru hareket eder. Böylelikle kediler gözlerini tamamiyle kapamadan kırpabilirler. Bu üçüncü göz kapağı kedinin avlanma sırasında gözüne zarar gelmesini engeller. Ayrıca toz vs gibi materyallerin gözden uzaklaşmasını ve gözün nemli kalmasını sağlar. Çünkü kediler insanlar gibi sürekli olarak gözlerini kırpmazlar. Eğer kediler insanlar gibi gözlerinin nemlenmesi için sürekli olarak kırpsalardı bu avlanma sırasında onlara müthiş bir güçlük oluştururdu. Gözlerini kırpmamak Allah’ın bu canlılar için yaratttığı mükemmel bir avantajdır.

    Kedi Gözleri Hareketlere Karşı Duyarlıdır

    Kediler yakın mesafeyi insanlar kadar net göremez ve yakınlarındaki objelere odaklanamazlar. Fakat Rabbimiz bu canlılara çok güçlü algı mekanizmasına sahip bıyıklar bahşetmiştir. Kediler koku duyuları ve bıyıklar vesilesiyle yakın mesafeyi çok net algılayabilirler. Bu güzel canlılar yakını görememelerine rağmen 2-6 metre arasında uzaklığı çok net olarak algılayabilirler. Bu mesafe de iyi bir avcı olmaları için yeterlididr.

    Kedi gözlerinin bir diğer özelliği harekete duyarlı, panoramik ve uzak görüşe uygun olarak yaratılmış olmasıdır. Kedinin gözü ve beyni, her hareketi ve hareket halindeki her şeyi kare kare ayrıştırır. Beyni de aynı anda bizimkinden çok daha fazla imge algılayabilir. Örneğin bizim televizyon ekranında algılayamadığımız elektronik işaretleri kediler rahatlıkla görebilirler. Bu, Yüce Allah’ın tüm kedigillere bahşettiği özel bir yetenektir. Çünkü kedigillerin avlarını yakalamasının temel koşulu hareket halindeki nesneleri rahatlıkla seçebilme ilkesine dayanır.

    Yüce Allah’ın Kedilerin Gözlerinde Yarattığı Detay ve Çeşitlilik Kusursuzdur

    Kedi gözleri diğer tüm canlıların gözleri gibi üstün özelliklere sahip olarak yaratılmıştır. Gözün yapısı ve özellikleri tek tek incelendiğinde değişik ve farklı fonksiyonlara sahip bu gözlerin Allah’ın çeşitlilik sanatının en güzel örneklerinden biri olduğu görülür. Bu çeşitliliğin mutasyon veya doğal seleksiyon gibi iddialarla açıklanması ise mümkün değildir. Yüce Allah bu canlılara yaşadığı koşullara ve beslenme ihtiyaçlarına göre en uygun göz çeşidini bahşetmiştir.

    Bu canlıların gözlerinde yaratılmış olan muhteşem sistemle ilgili bilgi sahibi olmak, insanın kendisini yaratan Allah’ın gücünü ve ilmini görüp O’nu gereği gibi takdir edebilmesi için bir vesiledir. Bu gerçeği gördükten sonra insana düşen tüm evrenin Yaratıcısı olan Yüce Allah’a şükretmek ve O’nu hoşnut edecek davranışlarda bulunmaktır. Rabbimiz bir ayetinde ayetlerinden yüz çevirenleri “zalim” olarak nitelendirmektedir:

    “Kendisine Rabbinin ayetleri öğütle hatırlatıldığı zaman, sırt çeviren ve ellerinin önden gönderdikleri (amelleri)ni unutandan daha zalim kimdir?…” (Kehf Suresi, 57) 
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.