A9 TV Canlı Yayın

5 Eylül 2011 Pazartesi

Filin Hortumu Örnek Alınarak Yapılan Robot Kol

Bilim adamlarının robot kol tasarlarken en çok zorlandıkları konulardan biri kolun hareket özelliğidir. bir robot kolun işe yarayabilmesi için, o işin gerektirdiği tüm hareketleri yapabilmesi şarttır. allah doğadaki canlıların uzuvlarını ihtiyaçlarını tam karşılayabilecek hareket kapasitesine sahip olarak yaratmıştır. bu konudaki en çarpıcı örneklerden biri de fillerin hortumudur.

Filin 50 bin adet kasla çevrili hortumu 164 mükemmel yapısı sayesinde çok fazla incelik ve hassasiyet gerektiren işlemleri yapabilme kabiliyetine de sahiptir. ayrıca hayvan hortumunu istediği her yöne doğru hareket ettirebilir.


ABD'deki rice üniversitesi'nde yapılan robot kol, fil hortumunun ne kadar üstün bir tasarım olduğunu daha net ortaya çıkarmıştır. fil hortumunda iskelet benzeri tek bir yapı bulunmaz. bu özellik, hortuma büyük bir hareketlilik imkanı ve hafiflik sağlar. buna karşın robotik kolun bir omurgası vardır. fil hortumu her yere yönelebilecek kadar büyük bir hareket serbestliğine sahiptir. oysa robotik kol sahip olduğu 16 bağlantı sayesinde sadece 32 çeşit hareket yapabilir.

Tüm bunlar göstermektedir ki, filin hortumu, her özelliğiyle allah'ın yaratma sanatındaki kusursuzluğu gözler önüne seren özel bir yapıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.