A9 TV Canlı Yayın

30 Eylül 2010 Perşembe

En Ekonomik Kütüphane


Bilgisayar dünyasındaki gelişmelerin en önemlisi kuşkusuz internettir. İnternet, bilgisayar ve iletişim teknolojilerinin birleşmesiyle, geçtiğimiz yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. İnternet (International Network) yani "Uluslararası Ağ" dünyanın pek çok ülkesinde bulunan değişik boyutlardaki bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan ağdır. Bu ağ sayesinde bilgiler paylaşılabilir, programlar ortak kullanılabilir hale gelmiştir.

İnternet, ulaşılmak istenen bilgiye kolay, ekonomik ve çabuk erişim olanağı sağlar. Çünkü İnternet, bir iletişim ve bilgi paylaşım ortamıdır. Bilgiyi yayma, insanlara çabuk ve güvenli bir şekilde ulaştırma noktasında, matbaanın bulunuşundan bu yana ortaya çıkan en önemli icattır.

İnternetin ortaya çıkışıyla, dünyanın değişik bölgelerindeki insanların birbiriyle iletişim kurması mümkün olmuş, bütün dünyayı saran bu ağın getirdiği değişimler, tüm toplumlara yansımıştır. İnternet yoluyla bilgiye kolayca ulaşılabilmesi, birçok alanda yeni buluşları da beraberinde getirecektir.

İnterneti Yaratan Allah'tır

İnternet, günümüzde günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta, insanlık için böylesine önemli bir gelişmeyi Rabbimiz'in, kader planı dahilinde ve bir hikmetle yaratmış olduğudur. Allah, canlı cansız tüm varlıkları OL ' emriyle yarattığı gibi, interneti de yaratmış ve insanların hizmetine sunmuştur.

İnsan, bilim yoluyla keşfedilen veya icat olunan teknolojik aletleri ve sistemleri de Allah'ın yarattığını bilmeli ve bunlar için Rabbimiz'e şükretmelidir. Çünkü sebepleri de, sonuçları da yaratan Allah'tır. İnsana bir icadı yapması için sağlık ve zeka veren, onu bilgilendiren, teknolojik aletlerle destekleyen üstün güç sahibi olan Allah'tır. O halde herşeyin yaratıcısı olan Rabbimiz'e, interneti de hizmetimize verdiği için şükretmeli ve bu nimetin hakkını O'nun rızasını kazanmak için kullanarak vermeliyiz.


İnternet Kuran Ahlakını Dünyaya Anlatmak İçin Bir Nimettir
Peygamberler dini tebliğ etmek için o dönemin bütün imkanlarını kullanmışlardır. İslamiyet o dönemin günümüze nazaran son derece kısıtlı imkanlarıyla, kısa zamanda çok geniş alanlara yayılmıştır. O dönemde uzak beldelere mesaj ulaştırmak, ancak elçiler vasıtasıyla oralara mektuplar gönderilmesiyle mümkün olabilmiştir. Günümüzde ise internet yoluyla dünyanın bir ucundan diğer ucuna, saniyelerle ölçülen sürelerle bilgi gönderilebilmektedir. İnternet sadece yazıların değil, kitapların, resimlerin veya filmlerin de çok kısa sürede kilometrelerce uzaklıktaki başka bir yerden okunmasını veya izlenmesini mümkün kılmaktadır. Kuran ahlakından haberi olmayan milyonlarca insan, internetle, iman etmelerine vesile olacak bilgilere hızlı, kolay ve zahmetsizce erişebilme imkanına kavuşmuştur.

İnternet, dünyaya Allah'ın mesajının ulaştırılması ve Kuran ahlakının öğretilmesi için büyük bir fırsattır. Bu yüzden, internetin müminler tarafından etkin bir şekilde kullanılmasının önemi çok büyüktür.

Müslümanın sorumluluğu, Allah'ın ona yüklediği sorumluluklar çerçevesindedir. Ahirette, verilen her nimetin hesabı sorulacaktır, hayatlarını Kur'an ahlakını yaşamaya ve bu ahlakı yerleştirmeye adamış, samimi müminler internet gibi büyük bir nimetten de imkanları dahilinde ise istifade ederler. Çünkü açıktır ki internet, Kuran ahlakının tebliğ edilmesinde ve yaygınlaştırılmasında, en çabuk, en etkili ve en ekonomik yöntemlerden biridir.

Kuran'da İnternete İşaretler

Kuran'da anlatılan bir kıssada, internete yönelik bazı işaretler olabilir. (En doğrusunu Allah bilir) Allah Kuran'daki Hz. Süleyman kıssasında, Hz. Süleyman'ın emrindeki bir cinin göz açıp kapayıncaya kadar geçen bir süre içinde Sebe Melikesi Belkıs'ın tahtını getirdiğinden bahseder. Bu hadise, çok kısa bir an içinde, çok uzak bir yerden maddi bir varlığın getirilmesinin mümkün olduğunu bize göstermektedir. Günümüzde internet yoluyla, göz açıp kapayıncaya kadar bilgi (yazı, resim, film) nakli yapılması mümkün olmaktadır. Yine telefon yoluyla ses nakli, televizyon yoluyla da görüntü nakli yapılabilmektedir. Kur'an'da böyle bir konudan bahsedilmesi, ileride madde naklinin gerçekleştirilebileceğine işaret ediyor olabilir. (En doğrusunu Allah bilir.)

Peygamberimiz (sav)'in hadislerinde bildirdiği üzere ahir zamanda Kuran ahlakı yaygınlaşacaktır. İnternetin bu kutlu dönemdeki katkısının çok büyük olacağı kuvvetle muhtemeldir.

Allah bir ayetinde, Kendi rızasına uyanları doğru yola ileteceğinden şöyle bahsetmektedir:

"Allah, rızasına uyanları bununla kurtuluş yollarına ulaştırır ve onları Kendi izniyle karanlıklardan nura çıkarır. Onları dosdoğru yola yöneltip-iletir." (Maide Suresi, 16)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.