A9 TV Canlı Yayın

19 Eylül 2010 Pazar

Çamur Banyosuyla Temizlenen Gergedanlar


İri vücutları bulunan gergedanlar, temizlenebilmek ve derilerini zararlı parazitlerden korumak için çamur kullanan canlılardan biridir. Çoğu zaman düşünülenin aksine, çamur banyosu gergedanın temiz ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Örneğin kalın bir çamur tabakası kene ve öteki asalakların deriye yapışmasını önlemektedir. Bunun yanı sıra bu tabaka, gergedanı böcek sinek gibi canlıların ısırıklarından ve Afrika’nın yakıcı güneş ışınlarından da koruma işlevi görmektedir. Ayrıca çamur, bunaltıcı sıcaklarda güneş ışınlarından koruyucu bir etki yaptığı gibi, serinletici dahi olmaktadır.

Gergedanlar vücutlarını çamurla kapladıktan bir süre sonra güneş ışınlarının güçlü etkisiyle çamur kurumaktadır. Ancak bu aşamada da gergedanlar mucizevi bir davranış sergilemektedirler. Gergedanlar üzerlerindeki çamur kuruduktan sonra kendilerini ağaca sürterek derilerinin üzerinde kuruyan çamurun dökülmesini sağlarlar. Çamurun dökülmesiyle birlikte ise gergedanların derisinde daha önceden bulunan ölü böcekler ve ölü deri de sıyrılmaktadır. Gergedanlar çamur banyosunun ardından temiz ve sağlıklı bir deriye kavuşurlar.

Gergedanların derilerindeki parazitlerden kurtulmak için kullandıkları bir diğer yöntem ise kuşlarla yaptıkları iş birliğidir. Kuşlar, gergedanların derilerine gömülen kene türünden parazitleri ayıklarlar. Gergedanlar bu şekilde kuşlara besin sağlayarak hem onlara yaptıkları temizliğin karşılığını vermiş, hem de derilerindeki parazitlerden kurtulmuş olurlar.

Kuşkusuz gergedanların temizlik esnasında sergiledikleri bu akılcı davranışlar, doğadaki tüm canlılar gibi gergedanların da sonsuz ilim sahibi Yüce Rabbimiz’in ilhamı ile hareket ettiklerinin delillerinden yalnızca biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.