A9 TV Canlı Yayın

17 Temmuz 2010 Cumartesi

Ağaç Kurbağasının Kaymayan Ayaklarının Sırrı Nedir?


Ağaç kurbağaları ıslak ve kaygan bir yaprağın alt tarafını kavrayabilir, deredeki kaygan bir kaya veya yağmur altındaki bir dal üzerinde yürüyebilir. Fakat kurbağa bunu hiç kaymadan nasıl başarır?
Yapılan araştırmalar ağaç kurbağasının ayaklarının şaşırtıcı derecede mükemmel bir düzene sahip olduğunu göstermiştir. Doğadaki canlı cansız tüm varlıklar gibi ağaç kurbağalarının ayakları da Yüce Allah tarafından kusursuz bir biçimde oldukça ince detaylarla birlikte yaratılmıştır.

"Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır."(Casiye Suresi, 4)

Ağaç kurbağasının ayak parmaklarının tabanları krampon benzeri yumrularla kaplı altıgen şeklindeki deri hücrelerinden oluşur.

Ağaç Kurbağası Yüzeye Nasıl Tutunur?

Ağaç kurbağasının ayakları sıvı ince bir tabakayla kaplıdır. Bilim adamları bu sıvı tabakanın ve ıslak ayak parmağı yumrularının, ıslak bir parça kağıdın pencereye yapışmasını sağlayan kuvvete eşdeğer bir güçle yüzeye tutunduğunu düşünmüşlerdir. Bu, kurbağanın ıslak bir zeminde nasıl durduğunu kanıtlayabilir ancak nasıl olup da ıslak yüzeyde yürüyebildiğine tam olarak açıklama getirmemektedir.

Islak Yüzey Kurbağalar için Neden Bir Engel Değil?

Bu soruya cevap vermek için, İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nden Walter Feder ve bir grup bilim adamı, camda yürüyen ağaç kurbağalarının fotoğraflarını çekmiştir. Araştırmacılar fotoğrafları büyüterek ve ölçümler yaparak cam üzerindeki izleri incelemiş, yumruların tümüyle yüzeye değmesi ve her yerde sıvı tabakası görülmesi beklenirken, birçok alanda sıvı tabaka tespit edilmemiştir.

Çünkü yapılan mikroskobik incelemeler ağaç kurbağalarının ayaklarının, kramponlu futbol ayakkabısı benzeri küçücük yumrulardan oluştuğunu ortaya koymuştur. Ayağın altındaki sıvı tabaka çok ince olduğundan bu yumrular kuru kalır, böylece ağaç kurbağası kaygan yüzeylere tırmanırken daha çok güç kazanır. Bu yapı sayesinde kurbağa hem ıslak hem de kuru yüzeylere sıkıca tutunabilmektedir.

Kanallarla Sağlanan Sıvı Transferi

Kurbağanın ayağındaki detay sadece ince sıvı tabaka ve altıgen deri hücrelerinden oluşan yumrular ile sınırlı değildir. Ayrıca ayak parmağı tabanlarında, sıvının akabileceği küçük kanallar vardır. Islak yüzeylerde yürürken, bu kanallar fazla sıvıyı süzerek başka tarafa atar. Bu biçimde kurbağanın ıslak zemindeki yürüyüşü kolaylaşır.

Ağaç kurbağasının ayakları kuru veya düzensiz yüzeylerde veya kurbağa baş aşağı asıldığında da son derece kullanışlıdır. Çünkü bu kez sıvı tabaka yüzey gerilimi ve yapışkanlık meydana getirir, ayrıca kanallar ve altıgen deri hücreleri hayvanın üstünde bulunduğu yüzeyin, örneğin bir yaprağın yüzeyindeki hatlara uyarak ekstra yapışkanlık sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.