A9 TV Canlı Yayın

9 Şubat 2011 Çarşamba

Keskinliğini Yitirmeyen Bıçaklar

Deniz kestanelerinin keskinliğini yitirmeyen dişlerinin sırrını çözen bilim adamları, bunun bıçak ve benzeri aletlerin teknolojisine uygulanabileceğini söylüyorlar.

Deniz kestaneleri sahip oldukları diş benzeri keskin yapılar neticesinde dipteki en sert yüzeylere dahi kolaylıkla tutunuyorlar. Bilim adamları şimdilerde bu canlıların nasıl olup da son derece keskin tutabildiklerini ortaya çıkarmış durumdalar.

Kaliforniya mor deniz kestanesinin dişlerini inceleyen bilimciler, son derece sert, doğal bir dolgu maddesinin bir arada tuttuğu, kompleks yapılı kalsit kristali katmanlarından oluşan bir yapıyla karşılaşmışlar. Kristal katmanları arasındaysa, daha zayıf organik malzeme katmanları yer alıyor. Her bir sert katman keskinliğini yitirdiğinde kırılıyor ve altındaki taze ve kristalimsi yapı ortaya çıkıyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden Prof. Pupa Gilbert, bu yapı karşısında şu yorumu yapıyor, “Bu zayıf noktalar önceden belirlenmiş kısımlar şeklinde kırılma noktaları meydana getiriyorlar. Yapı aynen, evlerde kullandığımız delikli şeritleri olan bir kağıt rulosuna benzetilebilir. Zayıf katmanlar, kağıdın bu noktalarda kolayca yırtılması gibi birbirinden ayrılmasını sağlıyor.”

Kök Hücre, Felce Çare Olabilir mi?

İskoçya'da yapılan bir operasyonda felç geçirmiş bir hastanın beynine kök hücre enjekte edilerek beyindeki zarar görmüş hücrelerin onarılması denendi.

Glasgow şehrindeki bir hastanede yapılan operasyonun başarılı olması, kök hücrelerin beyin gibi kompleks bir dokuya uyum sağlayabilmesi açısından oldukça önemli.

Uzun yıllardır durumunda iyileşme gözlemlenmeyen felç hastasının beynine çok düşük dozda enjekte edilen kök hücreler, felç hastalığı tedavisinde yeni bir yöntem olarak değerlendiriliyor.

Doktorlara göre operasyondan sonra hastanın durumu oldukça iyi ve hasta hastaneden taburcu edilmiş.

www.bilimveteknoloji.org

Trafiği Karınca ile Çözecekler

Kompleks bir yapıyla yaratılmış doğa, temelde birbiri ile uyum içinde çalışan mekanizmalarla doludur. Karınca topluluğu, çekirge ve kuş sürüsü, göç eden vahşi hayvanlar, sayıları milyonları bulan gruplar olmalarına rağmen çoğu zaman tek bir bireymiş gibi hareket edebilirler. Kordinasyon mekanizmaları mükemmel olan bu canlılara baktığımız zaman, insanlar için aynı şeyi söyleyebilmek çoğu zaman pek mümkün olmaz.

Doğada yaşayan canlıları incelediğimizde, organize olma yeteneklerinin kusursuz bir şekilde işlediklerini görürüz.

Hiç birkaç dakikanızı ayırıp karıncaların nasıl çalıştıklarını izlediniz mi? Kendi ağırlıklarının 50 katını taşıyabilen bu böceklerin binlercesinin hiçbir ’trafik sıkışıklığı’ yaşamadan nasıl ilerleyebildiklerini anlamaya çalışan bir araştırma ekibi, 8 yıldır karıncaların davranışlarını takip ediyor. Sidney Üniversitesi’nden Audrey Dussutour’un başkanlık ettiği araştırma ekibine göre, karıncalar ağaç dalından ince bir çubuk üzerinde dahi çift yönlü olarak çalışmalarına rağmen hiçbir şekilde duraksamıyorlar. Ekip aynı zamanda, hiçbir ’böceksel zincirleme kazaya’ sebebiyet vermeden ilerleyen karıncaların kullandıkları bu yöntemin trafikteki otomobiller için de geçerli olabileceğini düşündüklerini söylüyor.

Üniversitedeki araştırmacıların yaptığı 8 yıllık çalışma sonucunda karıncaların bu başarısının temelinin ’sabır’a dayandığı anlaşılmıştır. Hızla yol alan ’yüksüz’ bir karınca, yavaş giden yüklü bir karıncanın arkasında kaldığında onu geçmek yerine yavaş ilerlemeyi tercih etmektedir. Daha sonra yüklü karınca hızlı hareket eden diğer karıncalara en müsait yerde yol vermektedir. Her bir karınca sadece trafik durumunu yönlendirmekle kalmamakta, aynı zamanda yol hakkında birbirlerine bilgi akışı da sağlamaktadırlar.

Karıncaların izledikleri bu yöntemden yola çıkarak bir algoritma hazırlayan araştırmacılar, çok araçlı bir navigasyon sistemi geliştirmek için çalışmalara başladılar. Bu sistemin sürücüsüz otomobil fikrinin hayata geçmesi açısından da büyük önem taşıması bekleniyor. Böylece binlerce sürücüsüz otomobil birbiriyle haberleşerek, kaza yapmadan ve trafik sıkışıklığına neden olmadan yol alabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.