A9 TV Canlı Yayın

3 Ağustos 2010 Salı

Laysan Albatroslarının Sıradışı İş Birliği


“Yeryüzünde hiç bir canlı ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, sizin gibi ümmetler olmasın...” (Enam Suresi, 38)

Hawaaii’nin Oahu Adası’nda yaşayan Laysan albatrosları, erkek albatrosların sayısı azalınca soylarının devamı için sıradışı bir çözüm buldular. Hayvanlar aleminde oldukça nadir olarak rastlanan ve “ortak yetiştirme” olarak adlandırılan bu uygulama, albatroslar arasında mükemmel bir iş birliği yaşandığını gözler önüne serdi.

Normal şartlarda, dişi albatros her yıl bir defa tek bir yumurtayı yuvaya bırakır ve eşler nöbetleşerek kuluçkaya yatar. Fakat son yıllarda erkek albatrosların sayısının azalması üzerine dişi albatroslar, kuluçka ve yavruların bakımı için kendilerine dişi birer yardımcı buldular. Çünkü albatroslarda yavruların gelişmesi diğer türlere göre oldukça uzun bir zaman gerektiyor. Bu nedenle kuluçka ve yavru bakımında yardımlaşan dişiler yıllarca birlikte kalıyor ve böylece her iki dişinin de üreme imkanı oluyor. Hawaaii Üniversitesi’nden Lindsay Young’un yaptığı araştırmaya göre, adadaki yuvaların yüzde 31’inde artık yavrulara dişi çiftler bakıyor.

Canlıların, bilim adamlarının zaman içinde araştırdıkça henüz keşfettikleri bu özellikleri aslında, üstün Yaratıcımız Allah’ın şefkat ve ilhamıyla milyonlarca yıldır süregelmekte, evrim yalanını savunanları ise, Yüce Allah’ın üstün yaratışının açık bir gerçek olduğunu görmekten kaynaklanan derin bir sessizliğe sevk etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.