A9 TV Canlı Yayın

25 Temmuz 2015 Cumartesi

Sineklerde Görme

sinek gozu
8.000 parça ihtiva eden bir yap-bozu, bir saniye içinde eksik parça bırakmadan tamamlayabilir misiniz? İmkânsız; ama birleştirdiğinizi tasavvur edelim. Bu yap-bozu birkaç milimetrelik bir alana sığdırabilir misiniz? Akıl sahibi insanın bu teste muvaffak olabilmesi söz konusu değildir. Hâlbuki odalarımızda âdeta 'Bana ihsan edilen maharetlerde Allah'ın isimlerinin yansımalarına bakın ve başıboş yaratılmadığımı idrak edin.' şeklinde mesaj veren sinek, gözlerini her kullandığında, bu harikulâde görme işlemini gerçekleştirir.

Sineğin gözleri, 8.000'e yakın gözcük (ommatidium) ihtiva eden mükemmel bir görme sistemi hâlinde yaratılmıştır. Her bir gözcük tarafından farklı bölgeler görülebilmekte ve görüntüler beyinde bir araya getirildikten sonra, görüntünün bütünü teşekkül etmektedir. Bal peteğini andıran altıgen yapıdaki bu gözcükler vasıtasıyla sinek 2 milimetre kadar yakınını ve hattâ arka tarafını bile görebilmektedir.


 Her bir optik birimin Allah tarafından altıgen şeklinde tanzim edilmesi sebebiyle, gözcükler en ekonomik şekilde yerleşebilmekte ve aralarda boşluk olmaması sebebiyle, görüntüde netlik bozulmamaktadır. İnsan gözü ile kıyaslandığında, görme hızı takriben 4–10 kat fazladır.

 Petek göz veya bileşik göz olarak da adlandırabileceğimiz gözleri sayesinde sinekler, bizim göremediğimiz ultraviyole tayfını da görebilmekte ve bu sayede loş ortamlarda düşmanlarından kolayca kaçabilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.