A9 TV Canlı Yayın

2 Kasım 2014 Pazar

Salgın Hastalıklar Kıyamet Alameti mi?

Dönem dönem dünyayı saran salgın hastalıklar insan yaşamında büyük tehdit oluşturmuştur. Geçmişte yaşanan büyük salgın hastalıklar gibi günümüzde de ortaya çıkan iki hastalık vardır. Bu iki hastalık da öncekiler gibi büyük öneme sahiptir. Deli dana ve kuş gribi. Deli dana ve kuş gribi kendileri ile aynı dönemde varolan hastalıklarla karşılaştırıldığında, önemli farklar taşımaktadırlar.

 Örneğin pek çok hastalık, dünya genelinde yaşanmayıp sadece bölgesel olarak görüldüğü halde, bu iki hastalık diğer hastalıklardan farklı olarak sadece belli bir bölge veya kıtada değil, dünyanın pek çok ülkesinde, Avrupa'dan Afrika'ya, Asya'dan Okyanus ülkelerine kadar geniş bir alanda görülmekte ve çok hızlı yayılmaktadır. Ayrıca bu hastalıklar diğer birçok hastalığın aksine tam kayboldu derken yeniden ortaya çıkarak insan sağlığı için tehdit olmaya devam etmiştir.

İçinde bulunduğumuz dönemin ahir zaman olması açısından başka bir öneme sahip olan bu iki hastalık Peygamberimiz (sav)'in 1400 yıl önce ahir zaman alameti olarak haber verdiği şu hadislere bir kez daha dikkat çekmektir:

"... Sizin içinizde koyunların burunlarından akan ve aniden öldüren hastalık gibi ölümcül iki hastalık yaygınlaşacaktır." (Sahih–i Buhari.cizye(2/278 fethul bari)

"İnsanlar, şiddetli bir korku üzerinde olmadıkça, Mehdi zuhur etmez. Ondan önce zelzeleler, fitneler, insanların başına gelen belalar ve taun (veba) hastalığı zuhur edecektir…

İşte o vakit (Mehdi) zuhur edecektir. Ona yetişene ve onun yardımcılarından olanlara müjdeler olsun. Ona muhalefet edenlere ve emrine karşı gelenlere yazıklar olsun." (FERA İDU FEVAİDİ'L FİKR Fİ'L İMAM EL-MEHDİ EL-MUNTAZAR)

"Ölümler çoğalacaktır. Kudüs'ün fethi gerçekleşecektir. Sizin aranızda kolera ve şarbon (koyunlarda görülen bir hastalık) gibi ölümcül iki hastalık yaygınlaşacaktır." (FERA İDU FEVAİDİ'L FİKR Fİ'L İMAM EL-MEHDİ EL-MUNTAZAR -Buhari "Sahih"inde tahric etmiştir.)

"Altı şey kıyametten önce olur: …sonra çok ölen olur. Sizin içinizde koyunların burunlarından akan ve aniden öldüren hastalık gibi ölümcül iki hastalık yaygınlaşacaktır." (Sahih–i Buhari.cizye(2/278 fethul bari)
Not: Kuş gribi virüsleri, kuşları ve daha seyrek olarak domuzları enfekte eder. Enfekte olan kuşlar, virüsü tükürük, burun salgıları ve dışkılarıyla yayarlar.

Kuş Gribi Nedir?

Uzakdoğu Asya'da kuşlar ve kümes hayvanları arasında başlayan ve sonra insanlara geçen kuş gribi tüm dünya için büyük risk oluşturuyor. İnsan ve diğer canlı türleri gibi kanatlı hayvanlar da gribe yakalanabilmektedir. Kuş gribinin 15 ayrı çeşidi vardır.

İnsanlara Nasıl Geçiyor?

Kuş gribi, hasta ve hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara bulaşabilir. Bu hayvanların gözyaşı, burun akıntısı, boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir. Ayrıca bu atıklarla kirlenen yüzeylerle temas etmek ve bu virüsü solunum yoluyla almakla insanlara bulaştırabilir. Virüs insana geçtikten 2-4 gün sonra hastalık ortaya çıkar.

Bu Tehlike Ne Zaman Bitecek?

Bunu kesin olarak söylemek şu anda çok zor ancak bu virüs 20 derecede ölüyor. Ancak her sonbaharda yeniden göçmen kuşlar kanalıyla yeni bir tehlikenin gelmesi mümkün. Bu nedenle kanatlı hayvanlara yönelik alınacak tedbirlerin uzun yıllar boyu sürdürülmesi gerekiyor.

Riskli Ülkeler Hangileri?

2003 yılından günümüze kadar H5N1 virüsü ile hastalık, hayvanlar arasında dünyada salgın şeklinde şu sıra ile ortaya çıktı: Kore, Vietnam, Japonya, Tayland, Kamboçya, Laos, Endonezya, Çin, Malezya, Rusya, Kazakistan, Moğolistan, Türkiye, Romanya ve Hırvatistan. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu ülkeleri riskli olarak açıkladı. (Hastalık bu açıklamanın ardından Avrupa'nın pek çok ülkesinde de görülmüştür.)
Kuş Gribi Tavuk Vebası mı?
Evet, hastalık tıp dilinde, Avian influenza, halk arasında tavuk vebası veya kuş gribi olarak da biliniyor.
www.hurriyet.com.tr
Deli Dana Hastalığı...
Bu salgın hastalık hakkındaki ilk vaka 1986 yılında bildirilmiş, Ocak 1993'te 35 bin vaka ile en yüksek noktaya ulaşmıştır.
Tedavisi bulunmayan bu hastalık her yıl farklı ülkelerde adını duyurarak varlığını devam ettirmiştir.
Hastalık halen çeşitli ülkelerde adını duyurarak insan sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir.
Duruş, hareket, duyu bozuklukları ve sinirsel dokuların bozulmasıyla karakterize olan öldürücü, bulaşıcı olabilen bir hastalıktır ve beyindeki süngerimsi değişikliklerle kendini göstermektedir.
Bu hastalığın da kuş gribi gibi henüz tatminkar bir tedavisi yoktur.

Salgın hastalıklar dönem dönem tüm dünyada insanlar arasında etkili olmuştur. Ancak günümüzdeki hastalıkların, geçmiştekilerle karşılaştırıldığında, çok daha hızlı yaygınlaştıkları görülmektedir. Geçmişte sadece belirli bölgelerde etkili olan hastalıklar, günümüzde ulaşımın kazandığı hız oranında birçok ülkeye bir anda yayılabilmektedir.

Kuş Gribi Hakkında Basından Başlıklar.

H5N1'in ilerleyişi sürüyor.
Ölümcül kuş gribi virüsü Asya ve Avrupa'da yayılmaya devam ediyor.
Kuş gribi nedeniyle 100 milyon tavuk öldü.
Son belirlemelere göre Vietnam ve Tayland'da kuş gribinden yirmi iki kişi öldü.
Kuş gribi Avrupa'da yayılıyor.

BM: 150 milyon kişi kuş gribinden ölebilir.
Ölümcül kuş gribi Azerbaycan'da
Danimarka'da kuş gribi vakası
Hindistan'da yeni kuş gribi vakası görüldü.

Polonya'da 1 kuğuda daha kuş gribi
Pakistan'a da sıçradı.
Mısır'da insanda kuş gribi görüldü.
Kuş gribi, Kamerun'da da ortaya çıktı.

Kazakistan'da kuş gribi
Malezya'da yeniden kuş gribi salgını
İsviçre'de kuş gribi alarmı
İsrail'de ilk kez kuş gribi şüphesi
İsveç'te kuş gribi
Hırvatistan'da martılarda H5N1
Asrın vebası kuş gribi

Mükemmel Ambalanjlanmış Polenler

Yakından bakınca her biri birer sürreal sanat tablosu gibi görünüyor ama öyle özel yaratıma sahipler ki, hayret etmemek mümkün değil! Polenin etrafı "sporoderm" diye adlandırılan bir kabuk tarafından sarılmıştır. Bu kabuğun dış kısmında bulunan ve "ekzin" olarak adlandırılan tabaka, organik alemin bilinen en dayanıklı maddesidir ve kimyasal yapısı henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu madde genel olarak asitlerin ve enzimlerin yol açtığı bozulmalara karşı çok dirençlidir. Ayrıca yüksek sıcaklık ve basınçtan da etkilenmez.

Görüldüğü gibi, bitkilerin devamlılığı için varlıkları zorunlu olan polenlerin korunmaları için çok detaylı tedbirler alınmıştır; polenler adeta özel olarak ambalajlanmışlardır. Bu sayede polenler hangi metodla taşınırlarsa taşınsınlar, ana gövdelerinden kilometrelerce uzaklıkta dahi canlılıklarını sürdürebilirler. 

Polendeki bu detaylı yapıda da görüldüğü gibi Allah yarattığı her şeyde bize benzersiz sanatını gösterir ve bunların üzerinde düşünmemizi ister. Polenler ilk olarak çiçeklerin erkek üreme organlarında üretilirler ve oradan da çiçeğin dış bölümüne doğru ilerlerler.

 Buraya ulaştıktan sonra da olgunlaşmaya başlarlar ve sonraki nesil için döllenmeye hazır hale gelirler. Bu polenin hayatındaki ilk aşamadır. Polen, gözle görülemeyecek kadar küçük bir mikroorganizmadır (kayın ağacını poleni 2, kabağın poleni ise 200 mikron büyüklüğündedir) (1 mikron=1/1000mm). Polenin içinde bitkinin üreme hücreleri vardır. Bu hücrelerin dış etkenlerden zarar görmeden canlılıklarını koruyabilmeleri için çok iyi bir şekilde saklanmaları gerekir. Bu yüzden polenin yapısı son derece sağlamdır.  

"O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakim'dir." Haşr Suresi, 24