Günümüzde yaşanan her türlü bilimsel ve teknolojik gelişme tıbbi çalışmaları hızlandırmıştır. Tıp alanındaki gelişmeler hata payını her geçen gün daha düşürmekte, hastalıklara teşhis konmasını kolaylaştırmakta ve Allah’ın izniyle tedavi imkanlarını artırmaktadır.
Anne Sütüyle Eşdeğer İnek Sütü
Çinli bilim adamları, insan sütü salgılayan inek geliştirildiğini açıkladı. Çin Ziraat Üniversitesi yetkilileri, genetiğiyle oynanan ve insan geni eklenen 300 ineğin anne sütüyle eşdeğer özelliklere sahip süt ürettiğini bildirdi. Özellikle enfeksiyona yakalanma riskini azaltan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için yeni doğan bebeklerin içmesi gereken anne sütüne alternatif olacak “yapay anne sütü”nün piyasaya sunulması için hazırlıklara başlandığını belirten profesör Ning Li “Elde ettiğimiz süt, ineklerden aldığımız ortalama sütten daha yoğun ve sağlık açısından anne sütüyle eşdeğer özelliklere sahip. En geç 10 yıl içinde inekten elde edilen anne sütünün piyasaya çıkmasını bekliyoruz” dedi. Genetiğiyle oynanan ineklerden elde edilen sütün içinde anne sütünde yoğun miktarda bulunan ve hastalıklarla savaşan antimikrobik protein lizozim ve bebeklerin bağışıklığını arttıran laktoferrin maddesinin bulunduğu belirtildi.
haber.gazetevatan.com
11 Günde Yeni Kalp
ABD’nin San Diego kentindeki Scripps Research Enstitüsü’nde doktorluk yapan Cem Efe ve ekibi, 11 gün içinde fare deri hücrelerinden kalbi yenileyecek hücreler elde etmeyi başardılar. Daha önce hücre elde etme süresi 30-40 gün sürüyordu. Doktor Efe ve ekibi süreyi 11 güne indirdiler. Yeni yöntemle sadece kalp değil, beyin ya da çeşitli iç organ hücreleri de elde edilebilecek.
Dr. Efe sonraki çalışmaların insan hücreleri üzerinde olacağını vurguladı. Tedavi metodunun geliştirilmesi durumunda yöntemin Alzheimer, Parkinson hastalıklarında da kullanılabileceğini söyledi.
www.hurriyet.com.tr
Proteze Son: Sakatliğin İlaci Üretilen Kikirdak
Bilkent Üniversitesi laboratuvarlarında üretilen kıkırdak, 100 kişiye başarılı bir şekilde uygulandı. Bu yöntemle eklem yerlerinden rahatsızlanan hastalarda iyileşme sağlandı. Vücudun kendi kendine üretemediği tek hücre olan kıkırdak, Bilkent Üniversitesi Teknokent Laboratuvarı’nda biyoteknoloji yöntemiyle üretilmeye başlandı. Dünyanın sayılı laboratuvarlarında yapılabilen “doğal kıkırdak üretimi” Türk doku mühendisleri tarafından Türkiye’de de üretiliyor. Kaza, düşme, burkulma ve operasyonel nedenlere bağlı diz eklemlerinde kıkırdağı hasar görmüş hastalardan alınan toplu iğne başı büyüklüğündeki doku örneği ve bir tüp kan ile 14 günde kıkırdak hücreler laboratuvar ortamında çoğaltılarak hasarlı bölgeye yapıştırılıyor.
www. sabah.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.